Οδηγίες χρήσης μαστίχας

Η μαστίχα Χίου είναι ένα 100% φυσικό προϊόν. Άλλα κομμάτια είναι μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα. Άλλα κομμάτια είναι λίγο πιο μαλακά και άλλα λίγο πιο σκληρά. Τον χειμώνα συνήθως είναι πιο σκληρά λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας. Επίσης συνήθως (αλλά όχι απαραίτητα) τα μικρά κομμάτια είναι λίγο σκληρότερα από τα μεγαλύτερα καθότι "στεγνώνουν"και σκληραίνουν πιο σύντομα από τα μεγάλα κομμάτια.

Τα μικρά κομμάτια της μαστίχας είναι πιο κατάλληλα για τρίψιμο σε σκόνη γιατί είναι πιο ξερά και τα μεγαλύτερα κομμάτια είναι πιο κατάλληλα για μάσημα γιατί είναι γενικώς πιο μαλακά.

Η κίτρινη μαστίχα είναι συνήθως πιο ξερή ενώ όσο πιο λευκή είναι σημαίνει ότι είναι πιο φρέσκια και πιο μαλακή.

 

Για να μασήσετε την φυσική μαστίχα Χίου ως τσίχλα:

Διαλέξτε ένα μικρό κομμάτι μαστίχας (ή σπάστε μισό μεγάλο) και μασήστε το. Αν είναι μαλακό συμπληρώστε την ποσότητα που θα μασήσετε με ένα πιο σκληρό. Αν το αρχικό κομμάτι είναι σκληρό διαλέξτε και ένα πιο μαλακό για να συμπληρώσετε την απαιτούμενη ποσότητα που θέλετε να μασήσετε. Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι η μαστίχα μετά από λίγο μάσημα μαλακώνει καθώς θερμαίνεται από την θερμοκρασία του στόματος.

 

Για να χρησιμοποιήσετε την φυσική μαστίχα ως φάρμακο*:

Μπορείτε να τρίψετε την φυσική μαστίχα σε σκόνη ή να αγοράσετε έτοιμη τριμμένη μαστίχα σε σκόνη**

Αν θέλετε να τρίψετε την δική σας μαστίχα προτιμήστε ψιλή μαστίχα (μικρά κομμάτια μαστίχας) Βάλτε την στην κατάψυξη για μερικές ώρες και μετά -ενόσω είναι ακόμη παγωμένη- βάλτε μικρή ποσότητα (50-100gr) μαστίχας σε ένα μπλέντερ για να την κάνετε σκόνη. Εναλλακτικά για πολύ μικρές ποσότητες (πχ μία, δύο δόσεις) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα γουδί για την σπάσετε σε μικρά μικρά κομματάκια μαστίχας.

Η κατάποση της μαστίχας βοηθάει: διαβητικούς, πάσχοντες από χοληστερίνη, στομαχόπονο, καούρες / ενοχλήσεις στο στομάχι, έλκος στομάχου, έλκος δωδεκαδακτύλου. Αυξάνει την φυσική άμυνα του οργανισμού και καταπραΰνει τον πόνο του στομάχου.

Συνήθης δοσολογία*

Κάθε πρωί, 15-20 λεπτά πριν το πρωϊνό, καταπίνετε 1g σκόνη που είναι ένα κοφτό δοσομετρικό κουταλάκι που συνήθως στέλνουμε σε κάθε παραγγελία σας σε σκόνη μαστίχας (δείτε εικόνα δεξιά), ή μισό κοφτό κουταλάκι του γλυκού αν δεν έχετε το δοσομετρικό κουταλάκι.
Η μαστίχα δεν διαλύεται σε νερό.

Για εύκολη κατάποση βάλτε την απαιτούμενη ποσότητα σκόνης πάνω στην γλώσσα σας και πιείτε αμέσως μετά μερικές γουλιές νερό. Σε έντονες ενοχλήσεις η ίδια δόση μπορεί να επαναληφθεί και το βράδυ.

*ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτές ΔΕΝ είναι ιατρικές συμβουλές. Είναι συμβουλές που προέρχονται από την μακρόχρονη εμπειρία μας και την παράδοση. Εάν είστε σε αμφιβολία, συμβουλευθείτε τον ιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση εάν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή η μαστίχα μπορεί να δράσει επικουρικά και συνήθως δεν υπάρχει λόγος να διακόψετε τυχόν φαρμακευτική αγωγή, που σας έχει δώσει ο θεράπων ιατρός σας.

Αν η μαστίχα σε σκόνη εκτεθεί σε υψηλότερη θερμοκρασία των 18ο C, υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει και να γίνει ένα σώμα, γιατί η δική μας σκόνη είναι 100% φυσική μαστίχα χωρίς πρόσθετα ροής, χωρίς χημικά, χωρίς πρόσμιξεις!

Οταν την λάβατε, αν τυχόν έχει κολλήσει κατά την διάρκεια της μεταφοράς, βάλτε την στην κατάψυξη για μερικές ώρες και μετά χτυπήστε το πλαστικό βάζο σε μια σκληρή επιφάνεια και πιθανόν θα ξαναγίνει σκόνη.

Αν η παραπάνω ενέργεια δεν σας βοηθήσει, τότε μπορείτε να βάλετε την μαστίχα (την σβολιασμένη) σε ένα καθαρό πανί και να την χτυπήσετε ελαφρά με ένα βαρύ αντικείμενο (πχ σφυρί) μέχρι να ξαναγίνει σκόνη.

Αν η μαστίχα σε σκόνη έχει εκτεθεί σε πολύ μεγάλη θερμοκρασία (αν έχει καύσωνα, ή καθυστερήσει η παραλαβή της από την κούριερ) τότε βάλτε την σε κατάψυξη για μερικές ώρες και μετά σε ένα μπλέντερ για να την ξανακάνετε σκόνη.

Σημείωση:  Ακόμη και αν η μαστίχα κολλήσει και γίνει ένα σώμα, δεν χάνει καμμία από τις θεραπευτικές ιδιότητές της και την γεύση της.΄

** Η παραπάνω δοσολογία είναι για την δική μας σκόνη που είναι 100% μαστίχα. Δεν ισχύει για άλλα σκευάσματα σκόνης με μαστίχα που το πραγματικό περιεχόμενο σε μαστίχα είναι 50-60%